taloyhtiö

Jos taloyhtiö ei tiedä todellisia sisälämpötiloja, voiko se tehdä oikeita päätöksiä?

 

Jos taloyhtiö ei tiedä todellisia sisalampötiloja, voiko se tehdä oikeita päätöksiä?

”Oikea tieto ohjaa oikeisiin päätöksiin” -kuulostaa ilmiselvältä. Mutta kuinka usein kerrostaloyhtiössä todella tiedetään millaiset lämpötilat ovat eri huoneistoissa, kerroksissa, rapuissa ja yleisissä tiloissa? Tiedetäänkö, miten talon sisäiset lämpötilat vaihtelevat eri aikoina ja eri olosuhteissa? Miten tätä tietoa seurataan?  

Lämpötilatieto on kriittistä, kun tavoitteena on parantaa talon energiatehokkuutta, pienentää lämmityslaskua, tunnistaa ongelmia lämmitysprosessissa ja vähentää painetta vastikkeiden korotukseen.  Lämpötilatieto on kerrostalossa kuitenkin usein hajanaista, ja sen järjestelmällinen seuranta on haastavaa, minkä vuoksi taloyhtiöissä ei kiinnitetä siihen tarpeeksi huomiota
 
Lämpötilatiedon seuraamatta jättäminen kostautuu monesti vasta tilinpäätöksessä, jolloin huomataan korkeat lämmityskulut. Usein taloyhtiössä ajatellaan, ettei kohoaville lämmityskuluille voi tehdä mitään, koska nousu johtuu kaukolämpöyhtiöiden korkeasta hinnoittelusta. Tämä ei  pidä paikkaansa - lämpötilatietojen jatkuvalla seurannalla lämmityslaskua voi alentaa jopa 20%.

Ilman oikeaa tietoa sisälämpötiloista, oikeat energiatehokkuuspäätökset voivat syntyä korkeintaan vahingossa

Väärät oletukset lämpötiloista tai puuttuva lämpötilatieto voivat johtaa taloyhtiössä vääriin päätöksiin tai päätöksenteon puutteeseen samaan aikaan kun lämmitysprosessin ongelmia ei tunnisteta. Taloyhtiön korkeiden lämmityskulujen syynä ei aina ole kaukolämpöhinnat. Syynä voi olla vanha lämmitysjärjestelmä, piilevä laitevika, verhojen peitossa tai jumissa olevat patteritermostaatit, ongelmat lämpimän käyttöveden virtaamissa tai talon turha ylilämmitys asukaspalautteiden takia.

Järjestelmällisesti kerätystä lämpötilatiedosta hyötyä energiatehokkuuden, korjaustoimien ja budjetoinnin päätöksissä

Kun taloyhtiöllä on tarkkaa ja vertailukelpoista tietoa eri huoneistojen, kerrosten, porrasten ja yleisten tilojen lämpötiloista sekä sisälämpötilojen vaihteluista eri aikoina ja olosuhteissa, pystyy taloyhtiö tekemään oikeita päätöksiä lämmitysprosessiin liittyen. Järjestelmällisesti kerätystä ja analysoidusta lämpötilatiedosta on merkittävää hyötyä myös isoimmissa taloyhtiöiden päätöksissä kuten:  
  • Energiatehokkuuden arviointi
  • Korjaustoimenpiteiden päätökset
  • Budjetin suunnittelu 

Kaukolämmön hintoihin ei voi vaikuttaa, asuinkerrostalon lämmitysprosessiin voi  

Kaukolämpöyhtiöiden hinnat tulevat taloyhtiölle annettuina ja hinnat näyttävät jatkavan nousuaan vuosi vuodelta. Tunesmartin viesti taloyhtiöille on, että taloyhtiöiden ei tarvitse tyytyä kaukolämmityksen korkeisiin hintoihin, sillä lämmitysprosessin pienillä päivityksillä on mahdollista vaikuttaa lämmityskuluihin ja tunnistaa viat prosessissa.
 

Webinaari 24.9 - Nykyaikaista taloyhtiö lämpötilatiedolla:  
Pienet taloteknologiset toimenpiteet, suuret hyödyt 

Ilmoittaudu mukaan webinaariin 24.9.2024  kuulemaan taloyhtiön lämpötilojen mittaustiedon merkityksestä lisää: miten se kannattaa tehdä ja miten taloyhtiösi saa sillä lämmitysprosessin piilevät kulusyöpöt kuriin ja energialaskua pienemmäksi. 

Webinaari järjestetään yhteistyössä Isännöintiliiton ja Kotitalo-lehden kanssa.
 

Lue lisää

Kaikki artikkelit

Tilaa Tunesmartin uutiskirje tapahtumakutsuineen sähköpostiisi.